19 Nisan 2015 Pazar

Evde Makarna Yapmak (+9)


      Eh Berkin yavaş yavaş büyüdüğüne göre o inci dişleri de artık görevini yapmaya başlamışken (annesinin canını yakacak, ısırdığı yerde diş izlerini çıkaracak duruma geldiğinden yola çıkarak) püre olarak yaptığım yiyecekleri artık pütürlü ve taneli yapmanın zamanı geldi.
      Sırada ne var? Makarna... Ekmeğini ve bisküvilerini evde yaparken makarnasını marketten almak olmazdı. Söz konusu Berkin olur da annesi ona makarna yapmaz mı. Tabi ki yapar. Hem de sebzelisinden. Hadi mutfağa...


 Yeşil Hamur İçin Malzemeler

100 gr ( 1 su bardağından 1 parmak eksik ) tam buğday unu ( m life organik kullandım )
1 yumurta ( Floty organik kullandım )
1 yemek kaşığı hakiki zeytinyağı
10 yaprak ıspanak

Turuncu Hamur İçin Malzemeler

100 gr ( 1 su bardağından 1 parmak eksik ) tam buğday unu ( m life organik kullandım )
1 yumurta ( Floty organik kullandım )
1 yemek kaşığı hakiki zeytinyağı
1 orta boy havuç

☆Öncelikle hamura renk ve tat verecek olan sebze pürelerini hazırlayalım. Kaynayan suda ıspanaklarımızı haşlayalım. Haşlanan ıspanakları blandırdan geçirip püre haline getirelim. Havucumuzu rendeleyip tavada suyunu çekip yumuşayana kadar çevirelim. Aynı şekilde onuda blandırdan geçirip püre haline getirelim.
☆ Hamur yoğuracağımız kaba unu alıp ortasına yumurtayı kırıyoruz yağını ve ıspanak püresini de ilave ettikten sonra yoğurmaya başlıyoruz. Malzemeler birbirine iyice karışana ve rengini alana kadar yoğuruyoruz. Hamuru toparlamak için un ilave edebilirsiniz. Yoğurma işlemi bittikten sonra yoğrulan hamuru streç filme sarıp yarım saat kadar bekletiyoruz. Aynı yoğurma işlemini havuç püresiyle de yapıyoruz.


☆Hamuru açmak üzere un serptiğimiz masaya alıp oklava yardımıyla açıyoruz. Mantı hamuru kalınlığını alana kadar açıyoruz.
☆Yeteri kadar açtıktan sonra hamuru önce ikiye sonra dörde katlıyoruz. Katladığımız her katın arasına un serpiyoruz ki keserken birbirine yapışmasın.
☆Katladığımız hamuru 1 cm aralıklarla kesiyoruz. Kestiğimiz hamuru açarak şeritleri unlayıp yan yana diziyoruz.

☆Şeritleri kare şeklini alacak şekilde yine kesiyoruz. Malum Berkin daha küçük ancak yiyebilir bu ufak parçaları.  Denemek isteyen olursa spagetti şeklinde ince uzunda bırakabilir erişte gibi kısa ve ince de kesebilir size kalmış artık.
 ☆Kestiğimiz ufak parçalar çok unlu olduysa eleyelim temiz bir örtü üzerine serip güneş görmeyen serin bir yerde 2-3 gün kurutuyoruz. Diğer yönleri de kurusun diye ara sıra karıştırmayı da unutmuyoruz.


☆Kuruyan makarnalarımızı kavanozda yada bez torbada muhafaza ediyoruz.
                       Minnaklara afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder