26 Mayıs 2015 Salı

Yoğurdu Tutturamayanlara ( Fırında Yoğurt Mayalama)

     Yoğurdu mayalıyorum ama tutmuyor diyorsanız buyurun birde böyle deneyin tutmama diye bir şey söz konusu değil.

     Sütünüz eğer çiğ süt ise yarım parmak eksilecek kadar kaynatın pastörize yada günlük ise mayalamak için kenarlarının kabarması yeterli.
     Sütümüze serçe parmağımızı batırdığımızda 7 saniye kadar içinde kalabiliyorsa hazırdır.        Mayalamak için 1 yemek kaşığı ( 1 kilo süte 1 yemek kaşığı yoğurt olacak şekilde ayarlayın) yoğurda sıcak sütten ekleyip inceltiyoruz. Daha sonra mayayı süte döküp karıştırıyoruz. Buraya kadar okuduklarınız herkesin bildiği yaptığı usülden bi mayalama işlemiydi. Şimdi;
     Sütünüzü bir borcama yada kulpu yanmayacak bir tencereye alıp fırının orta gözüne koyun. 50° derece sıcaklıkta 4 saat kadar bekleyecek ve fırından çıkardığınızda hiç sallanmayan yoğurdunuz olacak. Sıcaklığı çıktıktan sonra dolaba kaldırabilirsiniz.




     Ben porsiyonluk küçük güveç kaplarda (bu güveçlerde hamileyken yediğim manda yoğurtlarından kaldı işime yaramaz diye atmayı düşünmüştüm ama iyi ki de atmamışım) mayaladım. Güveç kaplar yoğurdun suyunu çekmesini sağladığı için daha katı kıvamlı bir yoğurt oluyor.

Kışın Berkin'in yoğurtlarının petek üzerinde mayalanmasını bekliyordum artık havalar ısındı o sıcaklığı fırında buldum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder